Är du en av dem som går och funderar på ifall en hängmatta vore något för dig? Kanske provat någon gång men aldrig tänkt sig att investera i en egen. Numer inreder många sitt hem med hängmattor. På vinden, i källaren, i vardagsrummet eller i barnkammaren. Men vad finns det för olika typer av hängmattor och hur ska du tänka om du är sugen på att skaffa en egen hängmatta? Vi ger dig tips!

Olika typer av hängmattor

De flesta föreställer sig hängmattan i trädgården, men många använder både hängstolar och hängmattor inomhus. Det är också självklart för många är att ta med hängmattorna på semestern eller på en utflykt ut i skogen. Det finns hängmatta i vävt nät och i tyg. Detsamma gäller hängstolen Oftast kräver en hängmatta två upphängnings anordningar, men stolarna bara en. Normalt brukar man dela upp olika hängmattor utifrån olika geografiska ursprungsländer. Här kommer några exempel.  Brasilianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare, du kan alltså välja mellan många olika modeller. Colombianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare. Varianten utan spridare är vanligast och kallas även för en traditionell hängmatta. En hängmatta från Colombia har en öppen upphängningsögla (inte ringformad). Hängmattor i amerikansk stil är att de har en spridare som är lika bredd som det vadderade vädertåliga tyget. Om man tycker om hängmattor med spridare, kommer man att vara mycket nöjd med dessa hängmattor. 

Hängmattor för lek åt barnen

Har du tänkt att införskaffa en hängmatta åt barnen så är det så att de ser den i första hand som en leksak. Även om du kanske ser hängmattan gjord för en stunds avkoppling ser barnen den som en utmärkt gunga. Hängmattans gungande rörelse gör att det första barnen tänker på är en möjlighet till gunga och även att det kan vara fler än en på gungan. Införskaffa därför en hängmatta som är extra stark. Dessa har ofta förstärkta sömmar. 

Andra typer av hängmattor

Om det är ont om plats eller du helt enkelt hellre vill sitta än ligga, är hängstolar helt klart det riktiga valet för dig. Hängstolar kan fås i både nät och tyg, och eftersom de flesta stolar endast har en enkel upphängningspunkt, tar de betydligt mindre plats än vanliga hängmattor. Resehängmattor eller campinghängmattor görs i ett ultralätt material och de har ett mycket litet packmått. De kan lätt tas med när du åker på semester eller vill övernatta i vildmarken.

Välj rätt ställe för det blir din favoritplats

Välj platsen för din hängmatta med omsorg, för risken är uppenbar att det blir din nya favoritplats. Du kan sätta upp hängmattan antingen med hjälp av stolpar i marken, mellan träden, med hjälp av en krok i väggen. Det går att sätta upp den i väggen med några krokar, eller med hjälp av ett rep kring bjälkarna i taket. Finns det inga träd då är en ställning för hängmattan ett bra alternativ. Det finns flera modeller av ställningar att välja mellan. Det är bara fantasin som begränsar dig!

Kategorier: Sport