I alla din rum, hemma i din bostad, så bör du se till att ha ett visst antal lampor och ljuspunkter. Det så att rummet i sig får en bra belysning. Det är bra att först utgå från det som kallas allmänbelysning och att då välja denna efter rummets primära funktion. Därefter är det bara att placera ut flera ljuspunkter.

Ett rum bör helst ha en bra allmänbelysning som blandas upp med andra typer av ljuspunkter. Det kan då vara fönsterlampor, golvlampor, bordslampor, riktade spotlights och så vidare. Satsa gärna på att ha 5–10 ljuspunkter per rum.

Det finns även ett par saker att tänka på eller akta sig för. Något som kan reflektera ljuset är ju fönster, speglar och annat glas. Så det kan vara bra att undvika att ha starka eller riktade ljuskällor mot dessa. Fundera även på om du ska satsa på att ha en dimmer-funktionen till dina lampor. Nu går dessvärre inte alla sorters ljuskällor att dimra, men har du det på några av dem, så gör det att du kan anpassa ljuset på bra sätt.

Tänk på att det inte bara är antalet ljuspunkter som avgör hur mysigt det blir. Det handlar även om vad det är för karaktär på ljuskällorna samt vad de har för egenskaper.

LED – en bra ljuskälla

Sedan ett bra tag tillbaka så är ju den traditionella glödlampan utfasad. Det som poppade upp som ersättare, det var både lågenergilampor och halogenlampor. Dock är det så att även dessa är på väg helt bort. Numera är det en teknik som nästan tagit över hela marknaden och det är LED. Ljuskällor med LED-teknik fortsätter ju dessutom att utvecklas!

Ljuskällan i sig är användbar inom flera områden och det mycket tack vare den energisnåla tekniken som finns i LED. Om man ser till en LED-lampa så förbrukar den extremt lite energi samt att värmen som alstras är mycket lägre. Det ger en lång livslängd på dessa ljuskällor. En annan fördel är att de kan användas även i utrymmen som är trånga, utan risker för överhettning samt att den även går att ha för utomhusbelysning som är tänd långa perioder.

Det finns även andra positiva egenskaper med ljuskällor i LED. Bland annat så är det så att de direkt lyser upp med full styrka när de tänds. De innehåller inte heller kvicksilver, så de är miljövänliga och enklare att källsortera. De är även mer tåliga mot stötar och vibrationer.

Välj egenskaper på ljuskällan efter dina behov

När du väl vet med dig hur du ska använda ett visst rum samt att du även valt vilken allmänbelysning du ska ha, samt vad det är för andra typer av ljuskällor du ska använda dig av, så är det bra att kolla vad de ska ha för egenskaper.

Tänk även på att välja rätt form och sockel på ljuskällan. Idag är det främst tre socklar som återfinns i de flesta lampor idag:

  • E27 (stor skruvsockel)
  • E14 (liten skruvsockel)
  • GU10 (bajonettsockel).

Sedan är det ju så att olika ljuskällor har olika former så som normallampa, klotlampa, kronljus, päronlampa och globlampa.