Att få till en balanserad och hälsosam kost är inte alltid lika enkelt för alla. Det är lätt att fastna i vissa kostfällor. Dessa fällor kan ställa till med en hel del problem, speciellt om du försöker gå ner i vikt eller uppnå andra hälsomål. Har du svårt att nå dina hälsomål i livet? Här får du en handfull smarta knep och råd som kan hjälpa dig till en mycket mer hälsosam diet i längden.

Välj rätt mjölkprodukter

Mjölkprodukter innehåller mycket nyttigt, men de kan även innehålla en hel del onödigheter som våra kroppar inte behöver. Men hur många kalorier i ett glas mjölk egentligen? Innan du ställer dig själv frågan ”Hur många kalorier i ett glas mjölk?”, bör du först ta reda på vilken typ av mjölk du dricker. Mängden kalorier varierar nämligen en hel del mellan de olika mjölksorterna. Lättmjölk innehåller ca 40kcal per dl, mellanmjölk innehåller ca 50kcal per dl och standardmjölk ca 60kcal per dl. Ju högre fetthalt mjölken har, desto fler kalorier innehåller den. Tänk på detta nästa gång du känner för att dricka mjölk. I de flesta fall är det bättre att dricka ett glas vatten än ett glas mjölk.

 Vissa mjölkprodukter, som till exempel yoghurt, innehåller mycket onödigt socker och fett. Undvik dessa mjölkprodukter så långt det går. Att välja fett- och sockersnåla produkter är att föredra. Välj mer proteinrika alternativ i stället.

Håll koll på det dolda sockret

Nu när du har fått svar på frågan ”Hur många kalorier i ett glas mjölk?” och vet att mjölkprodukter kan innehålla en hel del socker, bör du även se över resten av din kost. Äter du mycket färdigmat? Då får du garanterat i dig riktigt mycket dolt socker genom din kost. Färdigmat innehåller ofta mycket mer socker, fett och annat onödigt än hemlagad mat. Om du vill uppnå en bättre och hälsosammare kost, bör du därför sluta äta färdigmat och laga mer mat själv.

 Något annat du bör se upp för är fruktjuicer. Många fruktjuicer säljs som riktiga hälsoprodukter. Detta är dock i många fall en lögn. Visst innehåller fruktjuice med färsk frukt en massa vitaminer, men den innehåller även en stor mängd socker. Sockret i juice kan ställa till med stora hälsoproblem, speciellt om du ofta dricker mycket fruktjuice.

Glöm inte variationen

Att välja hälsosamma matvaror är viktigt, men variation är också av stor vikt. Om du inte varierar din mat, riskerar du att få bristsjukdomar. Om du vill undvika eventuella bristsjukdomar eller andra jobbiga bieffekter, bör du därför se till att variera din kost så mycket som möjligt. Variera dina proteinkällor från dag till dag. Om du äter kyckling ena dagen, kan du äta vegetariskt protein nästa dag, och så vidare. Att tänka över hur många kalorier i ett glas mjölk det finns är såklart viktigt, men att variera maten är ännu viktigare. Variera din kost så mycket som möjligt, så kommer du att må mycket bättre i det långa loppet.